- Het verschil tussen de social media strategie en het social media plan
- Het social media plan
- De doelstelling
- De boodschap
- Welke Vorm
- Welk kanaal
- De planning
- De taakverdeling
- Advies op maat?
Het social media plan is een onderdeel van de social media marketing. Meer lezen over de gehele social media marketing? klik dan hier.
Om social media slim en doeltreffend in te zitten moet je een social media plan maken. Zomaar ergens beginnen is niet de manier om het te maken op social media. Je moet op voorhand een sterk verhaal hebben dat je gaat vertellen via de socials. Het is dus belangrijk dat je weet wat je wil bereiken. Een social media strategie is het punt waar je naar toe werkt. Het plan is jouw weg ernaartoe. Als kers op de taart maak je een social media planning en dan ben je heel goed op weg. Maar nu eerst het social media plan!
Het verschil tussen de social media strategie en het social media plan
Een social media strategie is lange termijn werk. Waar wil je over 5 jaar staan? Het is dus echt een stip op de horizon, let wel het is geen eindbestemming. Een social media plan is korte termijn. Dit zijn dus concrete acties met een begin en een eind.
Het social media plan
1.Waarom? (de Doelstelling)
Wat is je doel? Wat wil je gaan bereiken? Waarom zet je social media in? En hoe gaat social media helpen in het behalen van je marketingdoelstellingen? Maak je KPI’s meetbaar?
2.Wat? (Boodschap)
Vervolgens ga je nadenken over wat je gaat overbrengen. Wat is jouw boodschap die je volgers definitief te horen moeten krijgen? De boodschap kun je het beste kort en krachtig houden.
3.Hoe? (Welke vorm)
Heel simpel: Hoe ga je de boodschap verpakken? Wordt het een foto’s of ga je video’s schieten? Of ga je aan de slag met blogs. Belangrijke aspecten zijn je budget en de kenmerken die passen bij je doelgroep.
4.Waar? (welk kanaal)
Van welk social media kanaal ga je gebruik maken? Heel belangrijk dat je goed onderzoek hebt gedaan op welk platform jouw doelgroep op actief is. De meest gebruikelijke social media kanalen zijn Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.
5.Wanneer? (Social media planning)
Wat zijn de plaatsingsmomenten. Werk je met een marketing funnel waarbij je langzaam naar de eindboodschap toe werkt of ben je van plan direct vanaf de start de aandacht op jou te vestigen? Beide opties kunnen maar je moet het wel op papier zetten.
6.Wie? (Taakverdeling)
Tot slot, welk poppetje gaat wat doen? Wie is verantwoordelijk voor wat. Dit is erg belangrijk om het proces goed te laten verlopen. Verdeel de taken goed!