De social media trends van 2022 die je niet mag missen!

10-03-2021
social media trends 2021

Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken in onze samenleving, het is een komen en gaan van social media trends. Er zijn inmiddels honderden verschillende social media apps, maar welke opkomende en nieuwe social media apps zijn nu anno 2021 echt niet meer weg te denken? Om deze vraag te beantwoorden, heb ik de nieuwe social media trends 2022 op een rijtje gezet.

 

TikTok

TikTok

Wie een beetje thuis is in de social media wereld, weet ongetwijfeld dat de social media app TikTok enorm populair is geworden in het jaar 2020. Deze ‘lip-syncing’ app heeft nu meer dan 2.6 miljard downloads en is daarmee populairder in de app stores dan Facebook, Instagram en andere bekende social media platformen. Een app die niet kan ontbreken in je social media marketingstrategie, mits je doelgroep hierop gericht is. Het is een app die bekend staat om het viraal laten gaan van kleine filmpjes en als je het slim aanpakt, kan je op een snelle manier je merk verspreiden bij je doelgroep.

Instagram Reels

Instagram Reels

Instagram is met zijn miljarden gebruikers een van de meest bekende social media platformen die er zijn en met TikTok in opmars, heeft Instagram zeker niet stilgezeten. De social media app heeft recent een nieuwe functie toegevoegd om video’s te maken en vervolgens te delen met je volgers. Instagram gebruikers kunnen nu dus ook video’s maken met verschillende special effects, muziek en transities. Instagram reels is perfect om in te zetten voor de social media marketing voor je bedrijf. Je kan namelijk je product delen met bijvoorbeeld ‘how-to guides’ of inspelen op de social media trends die je voorbij ziet komen bij je doelgroep. Dit is natuurlijk altijd belangrijk.

 

Clubhouse

Clubhouse

Misschien wel de meest recente opkomende social media trend, is de social media app Clubhouse. Dit platform biedt een asynchroon platform voor het communiceren en het delen van social media content. Er kan dus alleen worden gecommuniceerd door middel van live audio. Het is niet echt een podcast, maar meer een wat persoonlijkere manier om te communiceren met het publiek en de sprekers. De social media app is momenteel nog exclusief te gebruiken met enkel een uitnodiging. De onderwerpen kunnen gaan over verschillende discussies, maar ook voor je bedrijf kan er winst uit worden gehaald.

De aantrekkingskracht van Clubhouse is vooral omdat het allemaal live is. Achteraf kan je de gesprekken niet meer luisteren, je moet er echt bij zijn. Juist dit maakt het aantrekkelijk en het vergroot de urgentie om erbij te zijn alleen nog maar meer.

Omdat het zo’n nieuw platform is, zitten er nog weinig bedrijven op. Toch kan het potentie hebben om op dit social media platform succesvol te zijn als merk. Als je dit wil doen, is het belangrijk om te weten wat de mensen zoeken op dit social media platform. Mensen zijn er namelijk niet om producten of services te kopen, dus het is niet slim om je producten zomaar aan te prijzen. Het social media platform draait namelijk om community en authenticiteit. Je zou bijvoorbeeld als expert vragen kunnen beantwoorden over het gene waar je goed in bent, zonder daar je product direct aan te prijzen. Om succesvol te worden op Clubhouse moet je goed weten welke doelgroep je wil aanspreken en wat je kunt verwachten van een ‘room’.

 

Twitter Spaces

Het kan zijn dat je van deze app nog nooit hebt gehoord. Het is namelijk vrij nieuw en gelanceerd in december 2020. Omdat het nog zo nieuw is, is de app nu nog in beta versie te gebruiken. De nieuwe social media app Twitter Spaces is aardig gelijk aan Clubhouse, het is namelijk ook een ontmoetingsplek waarbij je als ‘host’ een ‘space’ maakt met luisteraars. Op dit moment is de social media app Twitter Spaces openbaar te gebruiken en kan iedereen zich aanmelden als luisteraar. Zodra je als gebruiker een Space aanmaakt, zien je volgers dit en kunnen dan beslissen of zij willen luisteren. Tijdens het instellen van je Space kunnen er deelnemers worden geselecteerd wie mogen meedoen met spreken.

Omdat de social media app erg recent is uitgebracht, is het in de eerste instantie alleen nog maar open voor een zeer kleine groep om op deze manier meer te weten te komen en feedback te verzamelen van de verschillende community’s op Twitter. Het is dus nog niet geheel toegangelijk voor iedereen, maar het is zeker een social media trend die we kunnen onthouden voor het aankomende jaar. Of in ieder geval, dat we ervan op de hoogte zijn om te kijken wat deze social media app zal doen en of de app het relevant is/blijft.

 

Instagram, Facebook & Twitter

Social media trends 2021

Naast de opkomende en vooral nieuwe social media trends van 2022, heb je natuurlijk ook nog de oude vertrouwde apps. Deze apps hoeven dan ook zeker niet meteen vergeten te worden! Integendeel, ook deze apps hebben nog steeds te maken met groeiende gebruikers.

Vrijwel ondenkbaar is de social media app Facebook. De meeste bedrijven hebben wel een eigen Facebook-pagina en zo wordt dit platform regelmatig ingezet als klantenservice/webcare. Ook voor diverse advertenties, is deze social media app een goede optie.

Instagram heeft als social media app na al die tijd nog steeds een vorm van populariteit. Instagram staat ook zeker niet stil en probeert met nieuwe functies (zoals Instagram reels) het steeds interessanter te maken voor de gebruikers. Voor bedrijven kan er een bedrijfsprofiel worden gecreëerd, om zo op deze manier inzicht te krijgen in je statistieken, views, likes en je gehele profiel.

Je zou bijna denken, dat Twitter na de dip van 2014 geheel van de kaart is geveegd. Het tegendeel is waar. Twitter heeft een groei doorgemaakt van 126.000 nieuwe gebruikers in 2020 en het aantal actieve leden is ook licht gestegen met 94.000 gebruikers. Twitter kan ook zeker ingezet worden met een business-profiel. Je kan heel makkelijk in contact komen met je doelgroep en daarop inspelen. Daarnaast kan Twitter net als Facebook makkelijk gebruikt worden als webcare.

 

We kunnen concluderen dat bij deze social media trends 2022 een aantal nieuwe opkomende social media apps zeker van belang kunnen zijn om zo je merk te verspreiden. Belangrijk is dat het past bij je doelgroep en dat het past bij je merk die je wil verkopen. Nieuwe apps zijn leuk en kunnen echt bijdragen aan wat je wil bereiken met je bedrijf, maar vergeet ook nog zeker niet de ‘authentieke’ social media apps.

 

Benieuwd naar de laatste social media trends van 2022? Klik dan hier.

 

Altijd op de hoogte zijn van de laatste social media trends?  En deze gelijk toepassen op je eigen socials? Besteed social media uit bij The Social Media Heroes!  Bel naar 0612352901 of mail naar info@tsmh.nl