tips voor het schrijven van Vacatureteksten

29-03-2021
Tip voor het schrijven van vacatureteksten.

Tips voor Vacatureteksten

Vacatures schrijven lijkt zo gedaan, maar bij het schrijven van een goede vacaturetekst zit meer tijd in dan je misschien zou denken. Hoe kom je aan de juiste kandidaten en hoe valt jouw vacature op tussen alle andere honderden vacatures. Een goede vacaturetekst kan je uiteindelijk veel tijd besparen, omdat de juiste kandidaat dan veel sneller is gevonden. Met deze tips wordt het maken van vacatureteksten wat makkelijker.

Vacature schrijven

 

Neem de tijd voor het schrijven van vacatureteksten

De eerste tip is dan ook meteen erg belangrijk. Neem de tijd om een goede vacaturetekst te schrijven. Je kan jezelf nu dan een paar uur besparen, maar bedenk dat deze uren er straks weer makkelijk bij komen als de juiste kandidaat niet gevonden kan worden en dat is natuurlijk zonde!

 

Weet wie je doelgroep is

Wat ook erg belangrijk is, is dat je weet voor wie je de vacatureteksten schrijft. Pas je teksten hierop aan, zodat je de doelgroep goed kunt bereiken. Wat zijn zijn/haar beweegredenen om op deze vacature te reageren? Leef je in de doelgroep en je zal zien dat er meer juiste personen reageren voor jouw vacature.

 

Gebruik een pakkende vacature titel

Om de aandacht direct te trekken van je doelgroep is een wervende intro met een pakkende vacature titel heel erg doeltreffend en op deze manier houd je de aandacht van de lezer direct vast. Wat maakt deze functie nu precies uniek voor de kandidaat?

 

Kies de juiste functienaam

Nu we de doelgroep weten, is het natuurlijk ook van belang om de juiste functietitel te kiezen. Dit lijkt misschien logisch, maar er zijn veel vacatures te vinden waarbij de functietitel niet goed aansluit bij de vacature en dat is jammer. Bedenk je goed welke functienaam bij jouw droom kandidaat hoort en zo voorkom je dat de verkeerde kandidaten reageren op je vacature.

 

Een goede functie-inhoud

Nadat je een wervende intro hebt geschreven en de aandacht hebt getrokken van de kandidaten, kan een goede functie-inhoud uiteraard niet ontbreken. Breng de functie-inhoud helder aan het licht en leg goed uit wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat zijn/haar verantwoordelijkheden zullen zijn. Om een vacature overzichtelijk te houden, is het gebruik van bullets aan te raden. Wel is het zo dat de aandacht van de lezer na zeven bullets al verminderd. Let hier dus op bij het maken van een functie-inhoud als je gebruik wil maken van de bullets.

Vermijd trouwens ook te veel functie-eisen bij je inhoud. Sommigen mensen reageren echt alleen als zij voldoen aan alle functie-eisen. Natuurlijk is het leuk als je een kandidaat vindt die voldoet aan alle eisen, maar bedenk je wel of alle functie-eisen even belangrijk zijn. Op deze manier voorkom je dat waardevolle kandidaten niet reageren, omdat zij misschien niet aan een functie-eis voldoen.

 

Wees eerlijk tegenover je kandidaten

Schrijf niet alleen de meest mooie verhalen over je bedrijf of de werkzaamheden. Je wil natuurlijk niet dat je net iemand hebt aangenomen en dat hij/zij binnen no-time weer verdwijnt. Wees eerlijk en vertel de kandidaten de realiteit.

 

Clichés moet je echt vermijden

‘Hands-on mentaliteit’, ‘je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit’ of ‘volgens een marktconform salaris’, wie kent de vacatures clichés niet? Wil je de kandidaat echt enthousiast maken, dan is het aan te raden om deze clichés zeker te vermijden. Beschrijf je bedrijf en de functie in je eigen creatieve woorden met relevante voorbeelden en je zal zien dat dit veel beter werkt dan alle clichés.

Concluderend kunnen we zeggen dat het van belang is om te weten wie je doelgroep is en dat je hier ook eerlijk naartoe schrijft. Dat het belangrijk is om de tijd te nemen voor het schrijven van je vacatureteksten en dat een goede functie-titel/inhoud belangrijk is. Tenslotte is het handig om verschillende clichés van het maken van vacatureteksten te vermijden en je eigen aan te draai geven.

 

Vacature tekst schrijven

Aan de slag met het schrijven van vacatureteksten?

Dit waren de tips voor vacatureteksten. Heb jij moeite met vacatureteksten schrijven of gebrek aan tijd? Wij kunnen je daarmee helpen! Wij zorgen voor leuke, creatieve en pakkende vacatureteksten die passen bij je bedrijf waar de juiste kandidaten op afkomen. Weten wat de mogelijkheden zijn? Neem eens een kijkje op onze content pagina of neem contact op via 0612352901 of mail ons naar info@tsmh.nl.

 

 

Hulp nodig bij het schrijven van Vacatureteksten? Bel 0612352901 of mail naar info@tsmh.nl